» آموزش » آموزش کامل Strike
آموزش کامل Strike
آموزش

آموزش کامل Strike

2022-03-15 10263

Strike چیست؟

پروتکل پرپچوال

در سال ۲۰۱۸ میلادی، ینون فنگ ( Yenwen Feng) و شائو کنگ لی (Shao-Kang Lee) پرپچوال پروتکل را با نام استرایک (Strike) خلق کردند. این پروتکل روی بلاک چین اتریوم ساخته شده و مانند پنکیک سواپ یا یونی سواپنوعی صرافی غیرمتمرکز است.

کاربران نه تنها در این صرافی میتوانند به ترید ارز دیجیتال مشغول شوند بلکه میتوانند پوزیشن شورت هم باز کنند.به علاوه مقدار اسلیپیج هم در این صرافی بسیار پایین است.

در واقع، پروتکل مذکور قرارداد هوشمندی است که به‌جای افراد و موسسات برای تکمیل معاملات از بازارسازهای خودکار یا همان مارکت‌مِیکرها (AMM) بهره می‌برد. در این پلتفرم امکان استفاده از بازار اسپات وجود ندارد.

استرایک چطور کار می‌کند؟

در پروتکل Strike به طور کلی دو دسته کاربر و چند المان مهم وجود دارند. کاربران عبارتند از:

  • تامین‌کنندگان (Suppliers)‌: کسانی هستند که یک دارایی را در پروتکل استرایک وثیقه کرده تا سود کسب کنند. هنگامی که دارایی دیجیتال با موفقیت عرضه و در بلاکچین تایید شد، sToken متناسب با آن ایجاد می‌شود.
  • وام‌گیرندگان (Borrowers): کسانی هستند که قصد وام‌گرفتن از استرایک را دارند و برای تضمین بازپرداخت وامشان، ابتدا باید دارایی خود را وثیقه بگذارند. کاربر باید کارمزد ثبت‌شدن در بلاکچین اتریوم را هم بپردازد.

در ادامه توضیحاتی در مورد المان‌ها و ضرایب مورد استفاده در استرایک ارائه می‌کنیم که آشنایی با آن‌ها، به درک چگونگی عملکرد پروتکل کمک می‌کند.

sToken

در استرایک علاوه بر توکن حاکمیتی STRK، توکن‌های بومی دیگری به فرمت sToken وجود دارند. این توکن‌ها به یک دارایی دیجیتال وابسته (Peg) شده‌اند و می‌توان آن‌ها را بین کیف‌پول‌های مختلف اتریومی نیز جابجا کرد. مثلا اگر شما در پروتکل استرایک USDC وثیقه کنید، معادل آن به شما sUSDC تعلق می‌گیرد. کاربرد اصلی sTokenها، نشان‌دادن ارزش متناسب با دارایی پایه در پروتکل و بازخرید (Redeem) آن در هر زمان است.

برای sToken دو فرآیند ایجاد (Mint) و سوزاندن (Burn) داریم که به طور اتوماتیک توسط قراردادهای هوشمند انجام می‌شود. فرآیند مینت، نشان‌دهنده عرضه یک توکن به پروتکل است و فرآیند سوزاندن برای آزاد کردن دارایی وثیقه‌ گذاشته‌ شده و از بین رفتن sToken اجرا می‌شود.

صندوق بیمه

لیکوئیدشدن یا رویدادهای غیرمنتظره شامل خطرات قابل‌توجهی است و می‌تواند مانع از تامین مالی پوزیشن های لوریج‌ دار معامله‌گران شود. با وقوع چنین چیزهایی، اهمیت وجود صندوق بیمه بیشتر نمایان میشود.

یادتان باشد که نیمی از کارمزد معاملات روانه سیستم پاداش‌دهی می‌شود. احتمالاً می‌خواهید بدانید که تکلیف نیم دیگر چه می‌شود. در واقع، صندوق بیمه از باقی‌مانده همان کارمزدهای تراکنش‌ها گرفته می‌شود. هر چقدر افراد بیشتری از شبکه استفاده کنند، صندوق بیمه هم رشد و توسعه بیشتری پیدا می‌کند.

 

پروتکل Strike  چه خدماتی ارائه می‌دهد؟

حال که دریافتیم پروتکل Strike چیست و چگونه کار می‌کند، با ورود به سایت استرایک و کلیک روی Launch App، پس از تایید و اتصال کیف‌پول، وارد محیط پلتفرم می‌شویم. ۴ قسمت اصلی وجود دارد که در ادامه در مورد هر کدام توضیحاتی ارائه می‌دهیم.

  • Dashboard: در این صفحه وضعیت کلی خود را در سمت چپ می‌توانید مشاهده کنید. مثلا این که چه میزان استیک کرده‌اید یا چقدر وام گرفته‌اید. در سمت راست و در قسمت Supply Market رمزارزهایی را می‌بینید که می‌توانید دارایی خود را به وثیقه بگذارید. سود سالانه‌ای که دریافت خواهید کرد هم مشخص است. در قسمت Borrow Market رمزارزهایی که می‌توانید وام بگیرید و سود سالانه آن‌ها مشخص است. برای بازپرداخت وامتان نیز از این همین قسمت می‌توانید اقدام کنید.
داشبورد پلتفرم استرایک
  • Vote: این قسمت برای رای دادن به پیشنهادهایی که ارائه می‌شود کاربرد دارد. پیشنهادها را در سمت راست می‌بینید و با کلیک روی هر کدام جزئيات آن مشخص خواهد شد. اگر شما خودتان نیز پیشنهادی دارید، با کلیک روی Create Proposal می‌توانید آن را ارائه کنید. با کلیک روی Get Started می‌توانید یا خودتان رای بدهید یا قدرت رای خود را به یک آدرس دیگر انتقال دهید.
  • Rewards: در این صفحه توزیع پاداش‌ها قابل مشاهده است. میزان موجودی و پاداش STRK در این قسمت وجود دارد و می‌توانید پاداش خود را نیز برداشت کنید.
  • Market: در این قسمت وضعیت پلتفرم هم به صورت کلی و هم به تفکیک رمزارزهای مختلف قابل مشاهده است؛ این که کلا چه میزان سپرده شده و چه میزان وام گرفته شده است.

آشنایی با توکن STRK

STRK توکن کاربردی پروتکل استرایک است که روی بستر اتریوم و با استاندارد ERC-20 ایجاد شده است. این توکن فقط بین کاربران و هولدرها توزیع شده و هیچ عرضه اولیه یا میزانی اختصاص‌یافته‌ای به اعضای تیم نداشته است. عرضه STRK در کل ۶٬۵۴۰٬۸۸۸ خواهد بود که توکن‌های باقی‌مانده از طریق برنامه تشویقی استخراج نقدینگی بین کاربران توزیع می‌شود. این توکن در پروتکل Strike‌ دارای کاربردهایی مثل موارد زیر است:

  • ارائه پیشنهاد برای شبکه
  • رای دادن به پیشنهادهای مختلف
  • مشارکت در برنامه استخراج نقدینگی پروتکل

نحوه توزیع توکن‌ها ممکن است در آینده توسط جامعه تغییر کند، اما از ابتدا به صورت زیر بوده است:

  • آزادسازی ۳ میلیون توکن در زمان راه‌اندازی پروتکل
  • توزیع ۳٬۵۴۰٬۸۸۸ توکن در قالب استخراج نقدینگی(Liquidity Mining) طی ۸ سال

برای محاسبه میزان توکنی که به عنوان پاداش پرداخت می‌شود، ابتدا نسبت حجم قسمت وام گرفتن هر مارکت (Borrow Market) به کل میزان بازار وام گرفتن پروتکل محاسبه می‌شود. سپس به همین نسبت توکن‌ها بین هر مارکت توزیع می‌شود که ۵۰ درصد این میزان به کسانی که در Supply Market تامین نقدینگی کرده‌اند رسیده و ۵۰ درصد هم به کسانی که وام گرفته‌اند می‌رسد.

 

مزایا و معایب پرپچوال پروتکل چیست؟

پرپچوال پروتکل

پرپچوال پروتکل مزایا و معایبی هم دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

مزایا

  • امنیت بالای پروتکل از مزایای آن است. علاوه بر ساختار غیرمتمرکز و ایمن شبکه، نظارت شرکت‌ها و سازمان‌های تامین امنیت مختلف از جمله اهرم‌هایی است که فضای مطلوبی را در پروتکل از نقطه‌نظر امنیت به وجود می‌آورد.
  • کازمردهای این پروتکل هم اندک است. پروتکل‌های لایه دوم اتریوم به واسطه تراکم و شلوغی شبکه‌هایشان کارمزدهای بالایی دارند اما پرپچوال پروتکل ضمن بهره‌مندی از سرعت بالا، کارمزد اندکی هم دارد.

معایب

  • تاخیر در شبکه؛ در زمان‌هایی که نوسانات بالاست در پرپچوال پروتکل تاخیر رخ می‌دهد. البته مشاهدات حاکی از آن است که چنین مشکلی کمابیش در پروتکل رفع شده است.
  • کارمزدهای اندک؛ شاید تعجب کنید اما باید بدانید که کارمزدهای اندک می‌تواند اختلالاتی هم به همراه بیاورد. معمولا عدم تعادل میان بهره تسویه‌نشده کوتاه‌مدت و بلندمدت وجود دارد. این موضوع بار مسئولیت را روی دوش صندوق بیمه می‌گذارد و نه تریدرها.

 

بررسی اعضای تیم و نقشه راه پروتکل استرایک

هیچ نقشه‌راهی برای پلتفرم Strike منتشر نشده و موسس و اعضای تیم آن نیز مشخص نیستند. این پروژه DAO محور است و تمام تصمیمات، پیشنهاد‌ها و رای‌گیری توسط کامیونیتی گرفته می‌شود. اگر یکی یا تعدادی از اعضای تیم ایجادکننده استرایک و سوابقشان مشخص بود، می‌توانستیم اطمینان بیشتری نسبت به این پروژه داشته باشیم؛ البته شرکت سرتیک (Certik) کدهای این پروتکل را بازبینی کرده است.

سرمایه‌گذاران Strike چه شرکت‌هایی هستند؟

هیچ‌گونه عرضه اولیه یا جذب سرمایه برای این پروژه وجود نداشته است و همه توکن‌های STRK بین اعضای جامعه توزیع شده‌اند. هدف از این کار جلوگیری از قدرت گرفتن شرکت‌های سرمایه‌گذاری در پلتفرم و کمک به غیرمتمرکزتر شدن استرایک بوده است. با بررسی هولدرهای استرایک در اتراسکن نکته قابل توجهی که به چشم می‌خورد، دو آدرسی است که حدود ۱۹ و ۱۷ درصد از موجودی کل توکن‌ها را در اختیار دارند و مشخص نیست به چه شخص یا موسسه‌ای تعلق دارند.

در کدام صرافی‌ها می‌توانیم توکن STRK را خرید و فروش کنیم؟

رمزارز STRK را می‌توان از صرافی‌‌های متمرکز کوکوین، بیترکس، آپ‌بیت، دیجی‌فینکس، Poloniex و OKX خریداری کرد. در میان این صرافی‌ها از آن‌جایی که تعدادی آمریکایی هستند، کوکوین انتخاب مناسب‌تری برای کاربران ایرانی است.

کدام کیف‌پول برای ذخیره STRK مناسب است؟

با توجه به این که STRK یک توکن ERC-20 است، تمام کیف‌پول‌هایی که از شبکه اتریوم پشتیبانی می‌کنند از جمله تراست‌والت، متامسک و کیف‌پول سخت‌افزاری لجر برای نگهداری این رمزارز مناسب هستند. مقاله زیر توضیح کاملی در رابطه با کیف‌پولهای اتریومی است که خواندن آن در این زمینه به شما کمک شایانی خواهد کرد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
  • ×