» آموزش » استیک کردن چیست؟
استیک چیست-ارزجو
آموزش

استیک کردن چیست؟

2022-03-02 00139

سهام‌گذاری ارزهای دیجیتال و یا استیک کردن چیست؟

سهام‌گذاری یا استیکینگ به فعالیتی گفته می‌شود که در آن، کاربر برای مشارکت در حفظ امنیت سیستم‌های بلاک چینی مبتنی بر اثبات سهام (PoS)، دارایی‌های خود را در کیف پولی مخصوص قفل یا نگهداری می‌کند.

مشابه فرایند ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتال، روش اثبات سهام نیز ضامن رسیدن شبکه به اجماع و همچنین مشوق کاربرانی است که در حفظ شبکه مشارکت می‌کنند. در روش اثبات کار، افراد باید قدرت پردازش سخت‌افزارهای کامپیوتری خود را به شبکه اختصاص دهند تا بتوانند در کار ایجاد بلاک شرکت کنند؛ اما در روش اثبات سهام، افراد با دارایی‌های خود امنیت شبکه را تأمین می‌کنند.

امنیت در روش اثبات کار به این صورت است که برای حمله به شبکه افراد خرابکار مجبور هستند قدرت پردازشی بیش از قدرت پردازش ۵۰٪ ماینرها فراهم کنند؛ اما در روش اثبات سهام اگر افراد مخرب بخواهند به شبکه حمله کنند، مجبور هستند بخش اعظمی از توکن‌ها را از بازار خریداری کنند که این خود باعث افزایش قیمت توکن می‌شود و در صورت حمله، ارزش دارایی خرابکاران از بین خواهد رفت.

برای نمونه چند مورد از این ارزهای دیجیتال را برای شما نام می‌بریم که قابلیت استیک یا سهام گذاری را دارند:

  • لیسک (LSK)
  • نئو (NEO)
  • دش (DASH)
  • کوانتوم (QTUM)
  • تزوس (XTZ)
  • کاسموس (ATOM)
  • زکوین (Zcoin)
  • استراتیز (STRAT)

کجا می‌توانیم سهام‌گذاری کنیم؟

پس از آشنایی با سهام‌گذاری و دارایی‌هایی که می‌توان وارد این فرایند کرد، اکنون نوبت معرفی واسطه‌ها و پلتفرم‌هایی است که امکان سهام‌گذاری را برای کاربران فراهم می‌کنند.

۱. صرافی‌ها

به‌لطف تعداد قابل‌ملاحظه کاربرانی که در صرافی‌ها فعال هستند، این پلتفرم‌ها نیز فرصت را غنیمت شمرده‌اند و سهام‌گذاری را به بخشی از کسب‌وکار خود تبدیل کرده‌اند.

معامله‌گرها نیز می‌توانند از طریق سهام‌گذاری، تنوع جریان درآمد خود را افزایش داده و دارایی‌های راکد خود در صرافی‌ها را به منبعی برای کسب سود تبدیل کنند. در حال حاضر صرافی‌های شناخته‌شده‌ای مانند بایننس، کوین بیس، بیت فینکس، کیوکوین، کراکن و پلونیکس از فرایند سهام‌گذاری پشتیبانی می‌کنند. اما با توجه به ریسک‌های فعالیت در صرافی‌ها برای کاربران ایرانی (مسائل احراز هویت)، در اینجا فقط به صرافی بایننس اشاره می‌کنیم که تا حدی با کاربران ایرانی سازگارتر است.

صرافی بایننس در حال حاضر، بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتال از نظر حجم معاملات محسوب می‌شود. بنابراین، این صرافی اولویت بسیاری از سرمایه‌گذارانی است که از طریق پلتفرم‌های معاملاتی، اقدام به سهام‌گذاری می‌کنند. در همین راستا، در دسامبر ۲۰۲۰ (دی‌ ۹۹)، خدمات سهام‌گذاری بایننس برای اتریوم ۲.۰ فعال شد.
در حال حاضر، پلتفرم استیکینگ بایننس، امکان سهام‌گذاری ۵۶ ارز دیجیتال مختلف را در دوره‌های زمانی ۳۰، ۶۰ و ۹۰ روزه فراهم کرده است. همچنین، این صرافی از سهام‌گذاری حوزه دیفای نیز پشتیبانی کرده و به کاربران اجازه می‌دهد کوین‌هایی همچون دای، تتر، بایننس یو‌اس‌دی، بیت کوین و بایننس کوین را وارد این حوزه کنند.

۲. کیف پول‌های سخت‌افزاری

در این نوع از سهام‌گذاری، کاربر دارایی خود را در کیف پول شخصی‌ و به‌صورت سرد (آفلاین) قفل می‌کند. در این روش، سهام‌گذار باید کوین‌های خود را طی دوره زمانی مشخصی، در همان آدرس کیف پول نگه دارد؛ زیرا جابه‌جایی آنها باعث قطع دوره سهام‌گذاری شده و درنتیجه، سهام‌گذار پاداشی دریافت نمی‌کند.

برخی از کیف پول‌های آفلاین که در زمینه سهام‌گذاری پیشرو هستند، شامل موارد زیر می‌شوند:

لجر (Ledger)

استیکینگ یا سهام‌گذاری؛ آموزش کامل

کیف پول سخت‌افزاری لجر یکی از مهم‌ترین کیف پول‌های آفلاین است که قابلیت سهام‌گذاری را برای کاربران خود فراهم کرده است. کیف پول لجر به کاربران خود اجازه می‌دهد تا از طریق رابط کاربری نرم‌افزاری لجر لایو (Ledger Live)، مستقیماً ارزهای ترون، کازماس، الگورند، تزوس و پولکادات را سهام‌گذاری کنند. کیف پول لجر در حال حاضر دو مدل لجر نانو اس و لجر نانو ایکس را در اختیار کاربران گذاشته است که هر دو با یک رابط نرم‌افزاری کار می‌کنند اما از لحاظ ویژگی‌های ظاهری و پشتیبانی از کوین‌ها با یکدیگر تفاوت دارند.

تِرِزور (Trezor)

استیکینگ یا سهام‌گذاری؛ آموزش کامل

ترزور قدیمی‌ترین کیف پول سخت‌افزاری دنیای ارزهای دیجیتال است که تقریباً از همه ارزها پشتیبانی کرده و در دو مدل ترزور وان (Trezor One) و ترزور مدل تی (TREZOR Model-T) ارائه می‌شود.
کیف پول ترزور از طریق اپلیکیشن‌های شخص ثالث، مانند کیف پول اکسودوس (Exodus)، به کاربران اجازه می‌دهد روی برخی از دارایی‌ها مانند تزوس، کاردانو، الگورند، کازماس، نئو، وی چین و اونتولوژی سهام‌گذاری کنند.

۳. کیف پول‌های نرم‌افزاری

کیف پول‌های نرم‌افزاری، شامل نرم‌افزار‌های دسکتاپ و اپلیکیشن‌های موبایلی هستند که امکان ذخیره‌سازی ارزهای‌دیجیتال را (اغلب به‌صورت رایگان) فراهم می‌کنند. کیف پول‌های نرم‌افزاری خصوصی یا غیرامانی، با ذخیره‌سازی کلید‌های خصوصی بر روی کامپیوتر یا موبایل، کنترل کامل دارایی‌ها را در اختیار کاربران قرار می‌دهند؛ اما از سوی دیگر، اتصال دائمی آنها به اینترنت، آنها را در معرض حملات سایبری و هک قرار می‌دهد.

یکی از قابلیت‌های کیف پول‌های نرم‌افزاری (در کنار ذخیره دارایی‌های دیجیتال)، پشتیبانی از سهام‌گذاری ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات سهام است. معمولاً هریک از ارزهای دیجیتال مبتنی بر مدل اثبات سهام، دارای کیف پول نرم‌افزاری اختصاصی خود هستند که امکانات ویژه‌ای را برای سهام‌گذاری در اختیار کاربران می‌گذارد. به‌عنوان مثال کیف پول دسکتاپ ددالوس (Daedalus) برای سهام‌گذاری کاردانو و کیف پول موبایلی پولکاوالت (Polkawallet) برای سهام‌گذاری پولکادات، بهترین گزینه‌های موجود به شمار می‌روند.

علاوه بر این، کیف پول‌های نرم‌افزاری چندارزی نیز امکان سهام‌گذاری هم‌زمان چندین ارز دیجیتال را برای کاربران خود فراهم می‌کنند. این کیف پول‌ها با اجرای یک فول‌نود یا راه‌اندازی یک استخر سهام‌گذاری، فرایند سهام‌گذاری را برای کاربران ممکن می‌کنند. در ادامه چند مورد از بهترین کیف پول‌های نرم‌افزاری را برای سهام‌گذاری معرفی می‌کنیم.

استیکینگ به چه معناست؟

تمام بلاکچین‌ها یک نکته مشترک دارند: معاملات باید اعتبارسنجی شوند. به عنوان مثال، بیت کوین این کار را در فرآیندی به نام استخراج یا ماینینگ انجام می‌دهد که از برق زیادی استفاده می‌کند (اثبات کار یا Proof-of-Work). اما شکل‌های دیگری از اعتبارسنجی نیز وجود دارد که غالباً به عنوان سازوکار اجماع شناخته می‌شوند.

اثبات سهام (Proof-of-Stake) یکی از این سازوکارهای اجماع است که می‌تواند در انواع مختلف و مدل‌های ترکیبی ارائه شود. به طور کلی ما به همۀ این روش‌ها، استیکینگ (Staking) می‌گوییم. استیکینگ ارز دیجیتال برای دارندگان ارز قدرت تصمیم‌گیری در شبکه را فراهم می‌کند. با استیکینگ ارز دیجیتال، شما توانایی رأی دادن و درآمدزایی را کسب می‌کنید. این کاملاً شبیه به دریافت سود به دلیل نگه داشتن پول در حساب بانکی یا دادن آن برای سرمایه‌گذاری به بانک است.

شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که آیا می‌توان در کیف پول‌های ارز دیجیتال به امید کسب سود، دلار یا ریال نگه داری کرد؟ خیر ‌نمی‌توانید این کار را انجام دهید؛ اما برخی از ارزهای دیجیتال را می‌توانید استیک کرده و سود کسب کنید (به عبارت دیگر، با نگهداری ارز دیجیتال در شبکه، پورسانت دریافت می‌کنید).

مزایای استیک کردن ارز دیجیتال

  • استیکینگ رمز ارز، یک راه آسان جهت کسب سود از طریق دارایی‌های دیجیتالی خود است.
  • مانند ماینینگ کریپتو، نیازی به تجهیزات سخت افزاری ندارید.
  • شما به حفظ امنیت و افزایش کارایی یک بلاک چین کمک می‌کنید.
  • استیک ارز دیجیتال نسبت به استخراج رمز ارز، با محیط زیست سازگارتر است.

معایب استیک رمز ارز

  • پیرو نوسانی بودن بازار ارزهای دیجیتال، این احتمال نیز وجود دارد که ارزش دارایی شما به سرعت کاهش پیدا کند. اگر دارایی استیک شده شما با افت قیمت سهمگینی مواجه شود، عملا دریافت پاداش استیکینگ بیهوده است.
  • در استیکینگ ارز دیجیتال، دارایی شما برای یک مدت زمان مشخصی قفل می‌شود. در طول این دوره، شما حتی قادر به فروش دارایی‌های رمز ارزی خود نیستید.

هولد کردن چیست؟

اصطلاح هودل (Hodl) ارز دیجیتال که از جابجایی حروف L و D در کلمه هولد (Hold) به معنی نگهداری نشات گرفته، به سال 2013، زمانی که قیمت بیت کوین توانست تنها در عرض یازده ماه ( از ابتدای ماه ژانویه (دی ماه 1391) تا ابتدای ماه دسامبر (آذر ماه 1392)) با رشدی بالغ بر 7,000 درصد از حوالی 15 دلار به بیش از 1,100 دلار برسد، باز می‌گردد.

از آن زمان تا به حال، “هودل کردن” به یک کلمه رایج برای سرمایه گذاری بلندمدت در حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شده و بدان معناست که کاربر به جای خرید و فروش‌های متوالی، دارایی رمز ارزی خود را برای بلندمدت حفظ می‌کند.

مزایای هولد کردن ارز دیجیتال

سوای از اینکه هولد کردن ارز دیجیتال موجب در امان ماندن سرمایه گذاران از نوسانات کوتاه مدت بازار رمز ارزها می‌شود، این استراتژی از مزایای دیگری نیز برخوردار است که در ارزجو به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

کسب حداکثر سود از رمز ارز خود

یکی از مزایای هولد بلند مدت ارز دیجیتال، کسب حداکثر سود از رمز ارز خود است. برای مثال، اگر دو سرمایه‌گذار (با دیدی متفاوت نسب به بازار) بیت کوین را با قیمت 13,500 دلار خریداری می‌کردند، به احتمال زیاد سرمایه‌گذار کوتاه‌مدت وسوسه می‌شد تا بیت کوین خود را در قیمت 19,800 دلار، یعنی درست زمانی که این رمز ارز در تلاش‌ برای شکست سقف تاریخی سال 2017 (1396) خود بود، به فروش برساند.

این موضوع درحالیست که، یک هولدر بلند مدت بدون در نظر گرفتن نوسانات کوتاه مدت بازار و حفظ دیدگاه صعودی و بلند مدت خود، می‌توانست سرمایه رمز ارزی خود را حفظ کند و در قیمت‌های بالاتری به فروش برساند. شایان ذکر است که در زمان نگارش این مقاله، بیت کوین با قیمتی بالغ بر 45,000 دلار معامله می‌شود.

کاهش استرس در بازار

نوسانات شدید و همیشگی بازار ارزهای دیجیتال موجب شده تا فعالیت در این حوزه بسیار استرس‌زا شود. شما می‌توانید با بهره گیری از استراتژی هولد بلند مدت رمز ارز، استرس ناشی از خرید و فروش بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال را کاهش دهید. علاوه بر این موضوع، این استراتژی موجب می‌شود تا زمان کمتری را برای تماشای اخبار و بررسی نمودارها صرف کنید.

یک سرمایه گذار می‌تواند تنها با هولد ارز دیجیتال، بدون صرف زمان و تلاش در بازار رمز ارزها نقش داشته باشد.

تفاوت هولد با استیک ارز دیجیتال چیست و کدام استراتژی بهتری برای سال 2022 است؟

تا به این قسمت از مقاله به بررسی تفاوت هولد و استیک ارز دیجیتال پرداختیم. در این بخش از مقاله به معرفی بهترین استراتژی برای سال 2022 می‌پردازیم.

بررسی میزان سودآوری

درحال حاضر استیکینگ ارز دیجیتال به لطف سیستم پاداش‌دهی خود، نتایج بهتری را نسبت به هولد کردن رمز ارز برای سرمایه گذاران این حوزه به ارمغان می‌آورد. زیرا سرمایه‌گذاران علاوه بر بهره‌مند شدن از رشد قیمتی یک ارز دیجیتال در طول سال، پاداش‌های رمز ارزی بیشتری را نیز دریافت می‌کنند.

برسی استراتژی هولد و استیک ارز دیجیتال در نوسانات بازار رمز ارزها

نوسانات سهمگین بازار رمز ارزها یکی از عوامل مهمی به حساب می‌آید که باید برای هر دو استراتژی در نظر گرفت. از آنجایی که استیکینگ ارز دیجیتال بیشتر بر بستر بلاک چین اتریوم صورت می‌گیرد، مطمئناً قیمت آلت کوین‌های شما تحت تأثیر حرکت پرچمدار آلت کوین‌ها، یعنی رمز ارز ETH قرار می‌گیرد.

حتما در نظر داشته باشید که اتریوم شاخص نوسان (VIX) بالاتری نسبت به بیت کوین دارد. این موضوع می‌تواند یک شمشیر دو لبه برای استیکینگ ارز دیجیتال و خرید آلت کوین به شمار برود. این موضوع بدین معناست که احتمال دارد شما پیرو افزایش قیمت آن ارز دیجیتال، سود چشمگیری را کسب کنید. از طرفی نیز ممکن است که شما پیرو سقوط سهمگین قیمت آن رمز ارز، متحمل ضرر سنگینی شوید.

 

استیکینگ ارز دیجیتال چکونه کار می‌کند؟

همانطور که گفته شد، استکینگ، فرآیند نگهداری دارایی برای دریافت پاداش و کمک به عملیات یک بلاکچین است. استکینگ به طور گسترده در شبکه‌هایی که از مکانیسم اثبات سهام (POS) پیروی می‌کنند، استفاده می‌شود.

بر‌خلاف بلاکچین‌های گواه اثبات کار (POW) که برای تایید و اعتبار بخشیدن به بلاک‌های جدید، متکی به استخراج هستند، زنجیره‌های POS، بلاک‌های جدید را از طریق استکینگ، تولید و اعتبار بخشی می‌کنند. این کار باعث می‌شود تا بلاک‌ها، بدون اتکا به قسمت سخت‌افزاری استخراج (ASICs) تولید شوند. بنا‌براین، در اثبات سهام به جای رقابت برای تایید بلاک بعدی که نیازمند محاسبات سنگین است، بر اساس تعداد کوین‌های نگهداری شده، فرایند اعتبارسنجی بلاک انجام می‌شود.

معمولاً کاربرانی که دارای رمزارز بیش‌تری هستند، شانس بیشتری برای انتخاب به عنوان اعتبار سنج بلاک بعدی دارند. این در حالی است که استخراج با دستگاه ASIC نیازمند سرمایه‌گذاری قابل توجهی در بخش سخت‌افزار و سایر تجهیزات است.

نتیجه گیری کلی:

هولد و استیک رمز ارز دو استراتژی متفاوت برای سرمایه‌گذاری در حوزه کریپتوکارنسی به حساب می‌آیند. تفاوت بنیادی استیک ارز دیجیتال و هولد کریپتو این است که در سیستم استیکینگ، سرمایه گذاران پاداش بیشتری دریافت می‌کنند، اما این موضوع درحالیست که هولد کردن رمز ارز، یک سرمایه گذاری “پایدارتر” را به فعالان این حوزه ارائه می‌دهد.

ممکن است که شخصی ثبات در سرمایه گذاری را فدای دریافت پاداش استیک ارز دیجیتال کند، در حالی که احتمال دارد فرد دیگری نیز به حوزه DeFi اعتماد کند و به کسب پاداش رمز ارزی پردازد. موفقیت هر یک از این موارد، در گرو انتخاب یک پروژه ارز دیجیتال مناسب توسط شما است.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×
  • ×